Een schimmelnagel is een veel voorkomend probleem. De nagel is vaak dik, brokkelig en verkleurd. Dit wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Een schimmelnagel geneest zelden of nooit vanzelf en daarom is behandeling noodzakelijk. De meeste mensen noemen het overigens kalknagels. Maar niet iedere kalknagel is per definitie een schimmelnagel.
Een van de kenmerken van een schimmelnagel is de kleur, die is meestal wit/geel of bruinig.
Maar er zijn meer oorzaken voor een afwijkende verkleuring van de nagels, zoals: psoriasis, medicijngebruik of interne aandoeningen. Om bij twijfel zekerheid te verkrijgen is de schimmel-diagnostiek toepasbaar. Ook huidschilfers kunnen onderzocht worden, soms is het niet duidelijk of het een schimmel betreft of bijvoorbeeld eczeem.
De Medisch pedicure van Medische voetzorg Heerhugowaard is bevoegd om schimmeldiagnostiek uit te voeren.
De pedicure neemt na overleg met (en na toestemming van uw huisarts), een monster en foto’s van de geïnfecteerde nagel of huid. Deze worden opgestuurd naar het laboratorium van het UMC St. Radboud te Nijmegen afdeling Medische Microbiologie. De patholoog stelt vast of er een schimmel aanwezig is. Naar aanleiding van de uitslag van het laboratorium kan een behandelplan worden opgesteld door uw pedicure. Samenwerking met de huisarts is zeer belangrijk om een zorgtraject goed vast te kunnen leggen.
Voor de huisarts zijn er bij schimmelnagels weinig mogelijkheden. Hij/zij kan orale anti-mycotica voorschrijven. Dit wordt door de Nederlandse huisarts veelal niet gedaan. De huisarts volgt daarmee beleid om restrictief om te gaan met orale anti-mycotica. Een andere reden kan zijn dat de patiënt de medicatie om medische redenen niet kan nemen.
De huisarts kan de patiënt wel verwijzen naar de apotheek/drogist voor een product met een lokale applicatie. De huisarts heeft dan echter geen overzicht wat de patiënt hiermee doet.
De pedicure kan een belangrijke rol spelen bij het opzetten van een effectief zorgtraject bij voorkeur in samenwerking met de huisarts.
De pedicure blijft binnen de grenzen van het zorg-traject en de cliënt wordt professioneel begeleid bij het verzorgen van de schimmelinfectie. Ook moeten uw sokken en schoenen worden behandeld, want ook daar zitten schimmelsporen.
Schimmelinfecties ontstaan door besmetting met schimmelsporen, deze zijn jarenlang levensvatbaar. In tuinaarde zitten schimmels die besmettelijk zijn voor de mens, maar de voornaamste bronnen van besmetting zijn die plaatsen waar veel verschillende personen op blote voeten rondlopen: zwembaden, douchevloeren van bijv. sporthallen, sauna’s. De term zwemmerseczeem is misleidend, ook mensen die nooit in een zwembad komen kunnen een voetschimmel oplopen. Niet iedereen krijgt een schimmelinfectie, de ene persoon is veel gevoeliger voor schimmelinfecties dan de andere. De reden hiervan is onbekend. Verminderde weerstand kan vaak wel een rol spelen.
Er zijn vele factoren die de huid ontvankelijk maken voor schimmelinfecties. Een gezonde huid voelt droog aan, heeft een dun vetlaagje, een zuurgraad van ongeveer 4, en is bevolkt met huidbacteriën. Alles wat deze situatie verandert bevordert de kans op het krijgen van een schimmelinfectie.
Door het gebruik van zeep, douchegel en shampoo lost een gedeelte van het vetlaagje op. Door de huid te vaak met zeep te wassen, of onvoldoende af te spoelen, krijgt de huid onvoldoende kans om de zuurgraad te herstellen. Vooral zeep met een desinfectans is erg slecht voor de huid, dit tast niet alleen de zuurgraad aan, maar ook de normale bacteriële flora van de huid. Er worden ook zepen verkocht met een neutrale zuurgraad, met een relatief lage PH waarde, deze zepen zijn minder schadelijk. Ook vocht is bevorderlijk voor de groei van schimmels, als de lichaamsplooien en de ruimten tussen de tenen niet goed worden afgedroogd.
Wilt u meer informatie vraag dan om de folder, deze is verkrijgbaar in de praktijk. Vraag ook eens naar de mogelijkheden van een behandeling tegen schimmelnagels!
Medische voetzorg Heerhugowaard verkoopt diverse producten die getest zijn en een effectieve werking hebben tegen schimmelnagels.
Vergoeding schimmeldiagnostiek:
Het onderzoek bestaat uit 2 delen: één deel voor het onderzoek en één deel voor afname biopt & behandelplan.
De kosten voor het laboratoriumonderzoek In het St. Radboudziekenhuis te Nijmegen wordt vergoedt door uw ziektekostenverzekering tenzij het eigen risico nog niet is voldaan.
De kosten voor afname biopt betaald u aan de pedicure; deze kosten komen niet in aanmerking voor vergoeding.
Producten tegen schimmelnagels worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar.
Kijk ook eens op:
www.twitter.com/voetschimmel
www.voetschimmels.com