Reuma

Voetverzorging bij Reumatische aandoeningen

Aangezien mensen met reuma niet alleen pijn krijgen in de gewrichten van de voeten, maar ook in de gewrichten van hun handen, wordt het verzorgen van hun voeten vaak moeilijk.
Mensen met reumatische aandoeningen hebben ook vaak voetklachten. Pijn staat hierbij voorop en is ook meestal de belangrijkste klacht. Daarnaast zijn vermoeidheid, brandende voeten, zwelling, stijfheid en daardoor niet goed kunnen lopen de belangrijkste klachten.
Reuma kent ongeveer 200 verschillende soorten, daarom is de term reumatische voet eigenlijk niet op zijn plaats. We kunnen beter spreken van een ‘reuma patiënt met voetklachten’.
Reuma of reumatische aandoening zijn alle aandoeningen van het bewegingsapparaat (botten, spieren, pezen, banden, gewrichten en kapsels), d.w.z. alle aandoeningen die niet door een ongeval, aandoening aan het zenuwstelsel of aangeboren ziekte is. We kunnen 4 soorten reuma onderscheiden:

  • Arthrose, arthrosis deformans (slijtage reuma)
  • Artritis, reumatoïde artritis, (ontstekings reuma)
  • Systeemziekten, stofwisselingsziekten
  • Weke delen reuma

Artrose, hierbij wordt het kraakbeen wat zich in een gewricht bevindt aangetast. Het kraakbeen zit tussen 2 botstukken in en vormt een ‘stootkussentje’ zodat beide botstukken niet telkens over elkaar heen schuren. Wanneer dit kraakbeen aangetast is, en uiteindelijk verdwijnt, zullen de botstukken wel over elkaar heen schuren dat leid tot vervorming van de botten en vermindert de souplesse in het gewricht.
Artritis, gaat gepaard met (chronische) ontstekingen van de gewrichtskapsels, de omgeving van het gewricht. Deze raken geïrriteerd en ontstoken en daardoor wordt ook hier het kraakbeen en uiteindelijk het bot aangetast. Door de ontstekingen ontstaan pijn en stijfheid in de gewrichten wat bewegingsbeperking oplegt en uiteindelijk tot vergroeiingen kan leiden.
Systeemziekten, de bekendste vorm van stofwisselingsziekte m.b.t. reuma is misschien wel jicht. Hierbij ontstaat een teveel aan urinezuur, meestal door een verstoorde nierfunctie. Dit kan in de vorm van kristallen neerslaan op een gewricht, vaak het gewrichtje in de dikke teen. In dit gewricht ontstaat dan een ontsteking, deze komt acuut opzetten en gaat gepaard met hevige pijn, zwelling en stijfheid van het gewricht.
Weke delen reuma, verzamelnaam voor lokale (plaatselijke) pijnlijke aandoeningen aan het bewegingsapparaat. In tegenstelling tot voorgaande komt deze vorm van reuma niet in de gewrichten voor maar voornamelijk in de spieren, pezen en banden en slijmbeurzen. Er treden geen ontstekingen op en is vrij onschuldig, daarentegen is dit een vervelende aandoening die gepaard gaat met pijn en belemmerd in beweging.