Tips

Algemene Tips en Adviezen m.b.t. uw voetverzorging:

 • Was de voeten niet met zeep, óók niet met desinfecterende zeep.
 • Spoel na het douchen of na zwemmen de voeten zorgvuldig af met stromend water.
 • Droog de voeten goed af, vooral ook tussen de tenen.
 • Deel badhanddoeken niet met anderen.
 • Knip teennagels altijd recht af en knip geen hoekjes weg om ingroeien te voorkomen.
 • Crème de voeten liefst dagelijks met een verzorgende voetencrème.
 • Koop goed passende schoenen, liefst van leer, i.v.m. ventilatie en opname van vocht.
 • Koop goed passende sokken, liefst zonder naden en van natuurlijk materiaal.
 • Trek dagelijks schone sokken aan.
 • Indien u zelf eelt wil vijlen, doe dit dan bij voorkeur op een droge huid. Vijl altijd in één richting.
 • Na het vijlen de voeten wassen en goed incrèmen met een voetencrème die geschikt is voor uw huid.

Wat moet u weten over voeten:

Hoe zit het eigenlijk precies met uw voeten? Wat krijgen uw voeten allemaal te verduren? Wanneer kunt u het beste schoenen passen? Klopt het dat vrouwen vaker koude voeten hebben? En waarom zijn onze voeten zo gevoelig voor kietelen? Lees hier alle feiten over onze voeten!

Vrouwen hebben vier keer vaker voetproblemen als mannen. Een mogelijke oorzaak is het verschil in schoeisel, zoals naaldhakken. Zorg voor het juiste schoeisel! Pas nieuwe schoenen aan het eind van de dag, dan zijn de voeten iets opgezet.


Een kwart van alle beenderen in uw lichaam zitten in uw beide voeten
. Er zitten 26 beenderen, 33 gewrichten, 107 banden en 10 spieren of pezen in uw voet.

 

Voeten zijn de meest gevoelige plek als het gaat om kietelen. Dat komt omdat uw voetzool de plek is met veruit de meeste zenuwuiteinden. Daarnaast zitten ze ook dichter tegen de huid aan. Waarom uw reactie anders is als u zichzelf kietelt is omdat uw hersenen weten dat het eraan gaat komen en er zo minder sterk op reageren.

Er zitten 250.000 zweetklieren in uw voeten. Deze scheiden maar liefst een kwart liter vocht per dag af. Zo gek is het dus niet dat u af en toe last hebt van zweetvoeten.

Omdat nagels vrij proeus zijn kunnen door nagellak uw nagels op termijn verkleuren. Gebruik daarom altijd een basiscoat onder de gekleurde nagellak.

U kunt uw eigen schoenmaat opmeten door met uw blote voeten op een stuk papier of karton te staan en de omtrek te tekenen. Als u vervolgens het gedeelte van uw teen tot de uw hiel meet, dan heeft u de voetlengte. Bekijk in de tabel hiernaast uw maat.

Voeten zwellen gedurende de dag een beetje op. Als u gaat shoppen, bewaar het passen en kopen van schoenen daarom tot het einde van de middag. Anders loopt u het risico te krappe schoenen te kopen. Dit zorgt weer voor eelt en likdoorns.


Gemiddeld lopen we in ons leven wel drie keer de wereld rond
. Iemand van 70 jaar wel vier keer. Onze voeten krijgen dus flink wat te verduren. Niet gek dus dat er zoveel mensen met zoveel uiteenlopende klachten een pedicure bezoeken.

 

Diabetici hebben meer kans op voetproblemen. Bijna een kwart van hen heeft voetproblemen. Het begint meestal met eelt en wondjes, maar kan snel erger worden als het niet goed en regelmatig wordt behandeld.

Vrouwen hebben vaker last van koude voeten dan mannen. Dat komt onder andere door een verschil in vetverdeling en een andere hormoonspiegel. Heb je koude voeten? Dan is een voetmassage dé key!