Voetzorg bij kankerpatiënten

Magazine For You oktober 2015:

‘Voetzorg bij kankerpatiënten’

Sinds kort zijn vijf gediplomeerde oncologisch voetzorgverleners (OVV) aan het werk in regio Alkmaar: Isabelle Hansen, Marijke Luyckx, Corine Luijendijk (van Medische Voetzorg Heerhugowaard), Mandy Vosse en Janet Tijmes hebben met goed gevolg deze nieuwe specialisatie op het voetenvlak afgerond. Al langere tijd konden mensen met diabetes, reuma, verwaarloosde voeten of enig andere medische voetklachten terecht bij deze vakvrouwen. Maar nu bieden zij op het gebied van kanker ook specifieke zorg voor de voeten.

“Deze opleiding voor oncologisch voetzorgverlener is een stap verder in de professionalisering van de medische voetzorg. Meer verdieping en specialistische kennis brengen voetzorg naar een hoger niveau”, aldus de dames.

De gespecialiseerde voetzorgverleners zijn opgeleid om de voeten van kankerpatiënten zorgvuldig te screenen, de bijwerkingen van chemo te herkennen en behandelen de voeten op een verantwoorde en veilige manier. Deze voetzorg wordt altijd verleend in afstemming en met specifieke toestemming van het oncologisch behandelteam.

Iemand die een behandeling ondergaat tegen de ziekte kanker, kan te maken krijgen met bijwerkingen aan de nagels en huid van de voet. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn: blaren, nagelwalontstekingen, extreem droge huid, infecties, jeuk, pijn, gevoeligheid of gevoelloosheid (neuropathie), hinderlijk eelt, hand-voetsyndroom en verdikte- of schimmelnagels.

Doel van de oncologische voetzorg is om de voeten van kankerpatiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund.

Zij leggen uit: “Tijdens de eerste afspraak vindt altijd een intakegesprek plaats. De cliënt vult een vragenlijst in, onder meer over klachten, het ziekteverleden, medicatie en orthopedische hulpmiddelen. Als iemand actief wordt behandeld tegen kanker, is het belangrijk dat de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft of de cliënt behandeld mag worden voor voetzorg. Een regelmatige screening van de voeten is voor deze groep heel belangrijk”.

De vijf oncologisch voetzorgverleners hebben de opleiding tot OVV gevolgd via het opleidingsinstituut de Medische Voet te Amsterdam. Daarnaast hebben zij stage gelopen in diverse ziekenhuizen, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek, het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk en het Medisch Centrum Alkmaar, het hospice Alkmaar, thuiszorg organisatie Evean en inloophuis ’t Praethuys in Alkmaar.

Kortom: voor verantwoorde voetzorg bent u bij de oncologisch voetzorgverleners aan het juiste adres. En natuurlijk wordt iedere voetbehandeling afgesloten met een overheerlijke en ontspannende (lichte) voetmassage. Een weldaad voor lichaam en geest!

Voor meer informatie:

Bij de oncologisch voetzorgverleners hieronder vermeld.
De website van de Nederlandse Maatschappij Medische Voetzorgverleners: www.nmmv.nl
De website van de Medische Voet: www.demedischevoet.nl
(onder het kopje service, vind een ovv)

foto dichtbij (003)

Foto v.l.n.r:,
Marijke Luyckx www.pedicurepraktijkluma.nl Heerhugowaard,
Mandy Vosse www.pedicuremandy.nl Bergen ,
Corine Luijendijk www.medischevoetzorgheerhugowaard.nl Heerhugowaard,
Isabelle Hansen www.pedicuresalonisabelle.weebly.com Zuid-Scharwoude en
Janet Tijmes www.janettijmes.nl Bergen.